Lupine, powerpeul

“O fijn,” denk je misschien, “die heb ik in mijn achtertuin staan en de bermen staan er ook vol mee.” Nou, doe die maar niet, die zijn vaak gifig!

Eetbaar is de “sweet” lupine. Deze bevat  veel eiwit, vet (kwalitatief vergelijkbaar met een goede olijfolie, omega 3- en omega 9 vetzuren), koolhydraten (galactanen, die wordt niet omgezet in suikers in de bloedbaan maar dient als voedsel en is heel goed voor de darmen). Is rijk aan calcium, magnesium, fosfor en ijzer. Tevens bevat lupine veel vezels.

Is lupine nieuw voor ons? Nee, absoluut niet. Lupinemeel zit vaak in kant en klaar producten zoals brood, gebak, koekjes, chips, snacks, vleesvervangers, sauzen, soepen etc. Het wordt gebruikt in plaats van sojameel.

Ik hoor je denken:”Dus kant en klaar producten zijn dus ook gezond?” Haha, ga er maar vanuit dat het niet zo is, in de meeste producten zit een waslijst van slechte toevoegingen, denk alleen maar aan smaakversterkers zoals E621 (eten en blijven eten tot het op is), conserveringsmiddelen, slechte vetten.

Lupinemeel wordt vaak gebruikt in glutenvrije producten.

Lupine kwam al voor in de tijd van de Egyptische farao’s. Ze zijn gevonden in graftombes. Ook de oude Inca’s in Peru gebruikten ze al ver, ver voor onze jaartelling.

Op de veggiebeurs in Utrecht heb ik het voor het eerst bewust geproefd. De mensen van powerpeul.nl hadden er heerlijke saucijzenbroodjes van gemaakt. Later nog een lezing gehoord over lupine-teelt in Nederland, en ik was om. Zoiets gezonds daar moet ik zelf iets mee doen. Door het hoge eiwitgehalte is het een mooie zuivel/vleesvervanger.

De smaak van Lupine is notig, beetje de smaak van tuinbonen en kikkererwten, niet meelderig (er zit geen zetmeel in) zoals andere peulen, zijn wat knapperig door de vele voedingsvezels.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want er zijn ook nadelen aan deze peul.

Lupine behoort tot dezelfde vlinderbloemenfamilie als de pindaplant. Dus heb je een pinda-allergie, laat de lupine dan links liggen. Heb je een allergie of intolerantie voor soja, dan ook niet doen.

 

Bron:

https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm409836.htm

http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/lupine.html (praktijk voor ortomoleculaire- en natuurgeneeskunde)

http://lupins-bk.blogspot.nl

http://powerpeul.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *