Een wonderlijk poeder, Baking soda

Baking soda, niet te verwarren met bakpoeder of wijnsteenbakpoeder. Maar wat is het verschil? Even in het kort:

Baking soda, oftewel natriumbicarbonaat (NaHCO3), maakt baksels luchtiger dan bakpoeder. Het werkt pas als er een zuur aan toegevoegd word, dan komt er een koolzuurgas vrij wat je baksel laat rijzen. Gebruik je geen zuur, dan zal het nauwelijks rijzen en krijgt cake of iets anders, een vieze smaak.
Bakpoeder is een mengsel van baking soda, zetmeel en citroenzuur of wijnsteenzuur. Een combinatie dus waardoor je alles in één hebt.
Wijnsteenbakpoeder is samengesteld uit baking soda en wijnsteenzuur. Het is heel goed te gebruiken om eiwitten voor meringue te stabiliseren of om te voorkomen dat suikerstroop kristalliseert.

Ga je bakken, weet dan dat je bakpoeder niet zomaar kunt vervangen door baking soda. Eén tl bakpoeder staat gelijk aan ongeveer 1/3 tl baking soda.

Baking soda werkt zuiverend. De Nederlandse naam is ook niet voor niets zuiveringszout.
En nu komt het leukste. Doordat het zuiverend werkt is het op heel veel zaken toepasbaar die schoon moeten worden.

Ik noem even wat voorbeelden (gewoon op een vochtig doekje strooien en poetsen maar):Het schoonmaken van de douche, douchegordijn, toilet (met azijn, bruist zo lekker), magnetron, oven, vloerbedekking of vloerkleed (op strooien, nachtje laten inwerken en daarna stofzuigen), potten, pannen en bakvormen, vlekken op kleding (in de wasmachine werkt het als oxy..)

Baking soda neutraliseert ook luchtjes: In de koelkast, kledingkast, in gymschoenen, de snijplank, prullenbak, kattenbak.

En dan is het ook nog heel handig, goedkoop en nuttig voor je eigen verzorging:
Gezichtsscrub, voetenscrub met zeezout, shampoo, deodorant, mondspoelmiddel, bleekt de tanden, tandpasta, helpt bij verbrande door de zon.

En dan ook nog: maak er klei van voor de kinderen, stickerverwijderaar, tegen onkruid op je tegelpad, houdt bloemen in de vaas langer vers.

Nou, als dat niet allemaal bijzonder is met een pakje van ongeveer 2 euro(oranje doosje bij de natuurwinkel of toko).
Meer tips en hoe het te gebruiken: http://www.hetkanwel.net/2015/07/06/40-dingen-die-je-met-baking-soda-kan-doen/

Maar naast deze leuke schoonmaak oplossingen, is er nog een belangrijke kant van baking soda. De innerlijke mens. En dan bedoel ik niet dat beetje wat in koek etc. zit, maar echt als inname met een glas water. Immers ons eigen lichaam maakt bicarbonaat aan in de alvleesklier, darmwand en nieren en zorgt voor een goede pH waarde in ons lichaam. Maar na onze 40e jaar neemt de sodium bicarbonaat af wat dan weer ziektes veroorzaakt. We krijgen verzuring in ons lichaam door onze huidige voeding. Moeten we dit met baking soda aanvullen? De één zegt ja, de ander nee.

Zo is er ene Dr.Mark Sircus die beweert dat bakingsoda kan helpen tegen verkoudheid, griep, nieraandoeningen, schimmelinfecties, tandvleesaandoeningen, hoge bloeddruk, tumoren en uitzaaiingen. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven; Natrium Bicarbonaat – het unieke eerste hulpmiddel.

En zo is er een ander die raadt het compleet af. Om even een link te geven:  http://blissings.nl/waarom-ik-geen-baking-soda-drink/

Wat ook leuk is, heel veel mensen gebruiken het tegen maagzuur. Door het koolzuurgas wat in je maag vrijkomt schijn je enorm te kunnen boeren.
Ik waag mij niet aan uitspraken, ik heb geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wil je er meer over lezen, op internet staat genoeg te lezen over de voors en tegens. Maar het is wel een interessant goedje, dat staat vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *