E nummers

Er is al zoveel geschreven over E nummers. Is het nu slecht voor ons of valt het wel mee?

Eerst even een omschrijving van het voedingscentrum:
E-nummers heten ook wel toevoegingen of additieven. E-nummers hebben geen voedingswaarde. Ze worden toegevoegd om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, de smaak of houdbaarheid. E-nummers kunnen natuurlijke stoffen uit planten of dieren zijn, of ze kunnen in een fabriek gemaakt worden.

Een E-nummer moet wel getest en goedgekeurd zijn door Europese voedselveiligheidsautoriteit ( EFSA). De EFSA  zegt tevens: “E-nummers zijn niet schadelijk maar kunnen wel klachten veroorzaken.”

De hoeveelheid toevoeging wordt vastgesteld wat in een product mag zitten, zodat je niet teveel binnenkrijgt, dit noemen ze “de aanvaardbare hoeveelheid”. Tot zover..

Dit klinkt eng, wat als je toevallig heel veel product eet? Testen ze dat ook? En wat krijg je daar dan van? En hoe zit het met bijvoorbeeld transvetten, dat is ook een E-nummer maar wel goedgekeurd, terwijl allang bekend is dat het schadelijk voor de gezondheid is (verhoogd het verkeerde cholesterol, verlaagd het goede cholesterol). Het wordt minder gebruikt, maar ze zijn er nog wel. Zitten bijvoorbeel in margarine.

E-nummers zitten ook van nature al in ons voedsel. In biologisch voedsel iets minder.

Je hebt buiten de E-nummers ook nog toevoegingen met gewone namen, neem bijvoorbeeld aroma’s. Die kunnen natuurlijk zijn maar ook synthetisch. Die laatste bestaat uit zeer ingewikkelde mengsels van vluchtige chemicaliën.

Internet staat vol geschreven over slechte stoffen. Zomaar eentje eruit gevist.
Aspartaam(E951); is een zenuwgif en men veronderstelt dat het kankerverwekkend is.Glucose-Fructosesiroop; sterk geraffineerde zoetstof. Zit in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. Je wordt hier snel dik van en ontwikkeld diabetes.
Monosodium Glutamaat (MSG/E621); aminozuur die wordt  gebruikt als smaakversterker. Een stof die cellen overmatig activeert en zenuwbanen in de hersenen op een verkeerd spoor zet (schakelt het “ik ben vol gevoel” uit) Dus die zak chips moet leeg —>dik van.
Kleurstoffen (E133,E124,E110,E102); we kennen allemaal wel de hyperactieve kinderen. Schijnt ook de IQ te verlagen. In een aantal landen zijn enkele van deze E-nummers verboden.
Natriumsulfiet (E221); conserveringsmiddel. Er een bestaat een verband tussen sulfiet en astma.
Natriumnitraat/Natriumnitriet. conserveringsmiddel en kleur- en smaakstof in vleeswaren. Kankerverwekkend. Kan schade aanrichten aan lever en alvleesklier.
BHA en BHT (E320);conserveringsmiddelen.Zijn oxidanten die reactieve kankerverwekkende stoffen in je lichaam vormen
Zwaveldioxide (E220); Giftig. Bijwerkingen zijn bronchitis, lage bloeddruk, tintelingen. Het vernietigt ook vitamine B1 en E.
Kaliumbromaat; toevoeging om volume te vermeerderen. Bekend is al dat het kanker veroorzaakt bij dieren

Het is natuurlijk helemaal niet gezegd dat je kanker krijgt van iets wat je eet, of dom wordt. Maar een beetje bewustwording is helemaal niet zo gek. En als je de keuze hebt…neem dan het goede. Alles vermijden kan toch niet.
Als je buiten op straat loopt kan je ook aangereden worden, die kans bestaat, betekent nog niet dat je altijd maar binnen moet blijven. Beetje goed om je heen kijken, en dat is net zo met ons eten, beetje goed om je heen kijken wat er te koop is,en risico’s proberen te vermijden.

En weet je, roken is ook slecht, haha

Toch nog even leuk. Ik heb zelf E621 getest, de smaakversterker. Aantal weken dat E-nummer niet gegeten, en toen een zak chips weggewerkt. Ik heb daarna nog chocola gegeten en toastjes met brie, en nog had ik zin in eten. Terwijl ik die weken daarvoor er nauwelijks naar taalde.
De volgende dag heb ik de halve dag op de bank gehangen, zo lamlendig voelde ik mij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *