de zoete zoete aardappel

Wat nu als Vincent van Gogh in 1885 zijn schilderij “de aardappeleters” geschilderd had met zoete aardappels i.p.v. de gewone aardappel.

Aardappels komen van oorsprong niet eens uit Nederland. De Inca’s aten ze, en tijdens de ontdekkingsreizen werd er een plantje meegenomen. Iemand at toen de blaadjes en de besjes en werd ziek, die zijn giftig. Het heeft nog lang geduurd voordat iemand uitvond dat je de knolletjes in de grond kon eten. Het is goed te verbouwen in Nederland en is redelijk goedkoop voedsel.

De zoete aardappel werd al in de 16e eeuw gegeten. De spanjaarden namen de planten mee uit Zuid Amerika. Alhoewel de zoete aardappel niet eens familie is van de gewone aardappel, kan je ze wel als zodanig gebruiken. Koken, bakken, pureren, frietjes van maken.

Ik zal nooit beweren dat gewone aardappels slecht voor je zijn. Ze bevatten veel vitamine C en ook beta-caroteen (hoe geler de aardappel des te meer beta-caroteen. Ze bevatten geen vet, wel veel zetmeel. Dat zijn de koolhydraten. En volgens sommige dieetgoeroe’s moet je die juist vermijden, want daar word je dik van.

Zoete aardappels zijn een veel grotere bron van beta-caroteen een krachtige antioxidant, die wordt omgezet in vitamine A in het lichaam. Een middelgrote zoete aardappel geeft genoeg vitamine A voor de dagelijkse hoeveelheid. Dit vermindert de kans op bepaalde soorten kanker, beschermt tegen astma en hartziekten. En als leuke bijkomstigheid het vertraagt de ouderdom, minder snel rimpels. Heel goed tegen oogziektes (tegen iedereen is vroeger wel eens gezegd dat je worteltjes moet eten, want dat is goed voor je ogen).
Goed voor diabetici (laag op de glycemische index schaal), verlaagt de bloeddruk, vermindert ontstekingen, voorkomt obstipatie ( schil zit boordevol vezels), en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dat alleen door de grote hoeveelheid vitamine A, C en E en Kalium.

Dus wat als van Gogh de zoete aardappel geschilderd zou hebben en dat onze dagelijkse kost zou zijn , zouden we dan veel gezonder zijn?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *